alles voor uw knaagdier
Van snack tot verblijf
Alles voor uw knaagdier of konijn vindt u natuurlijk bij
Dierenspeciaalzaak Flip Kluin.
Naast voeding, snacks, speelgoed en bodembedekkers vindt u bij ons ook altijd een breed scala aan knaagdierverblijven. Van standaard tot zeer uitgebreid, wij hebben het allemaal.
konijnen enten
Sinds 2015 is er in Nederland sprake van sterfte onder wilde en tamme konijnen door een nieuwe variant van Rabbit Hemorrhagic Disease, namelijk RHD2 (ook wel VHD2 genoemd). Deze variant dook als eerste op in 2010 in Frankrijk en heeft zich daarna langzaam over Europa verspreid. De eerste bevestigde gevallen in Nederland kwamen uit Noord-Brabant en Groningen. Op basis van de huidige gegevens lijkt het virus zich nu geografisch in alle delen van Nederland te verspreiden.
RHD is een zeer besmettelijke, vaak acuut dodelijke ziekte onder konijnen en wordt veroorzaakt door het RHD-virus. RHD2 wordt beschouwd als een apart serotype en er bestaan duidelijke verschillen met het klassieke RHD (RHD1). Infecties komen vrijwel uitsluitend voor bij Europese konijnen en het virus is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren.
Het RHD-virus is zeer besmettelijk en kan zich verspreiden door direct contact tussen konijnen, maar ook via indirect contact via urine, feces, water, voedsel, kleding, schoeisel of handen. Ook stekende insecten kunnen een rol spelen bij de overdracht, en predatoren die een besmet konijn hebben opgegeten kunnen het virus in hun feces uitscheiden. Het virus is zeer resistent en kan buiten de gastheer maanden infectieus blijven.
Bij ons vind u:
- Konijnen (o.a. dwergkonijnen, dwerghangoren)
- Cavia’s (o.a. gladhaar, kruin en borstel)
- Dwerghamsters in diverse kleurslagen
- Goudhamsters
- Muizen
- Gerbils (woestijnratjes)
Regelmatig krijgen wij nieuwe jonge (knaag)dieren, hierdoor vind u elke keer als u onze winkel bezoekt leuke nieuwe dieren.
Wij werken samen met een vaste fokker, zo kunnen wij instaan voor de gezondheid van onze dieren. Hierdoor hebben wij altijd de controle waar onze dieren vandaan komen.
Myiasis (madenziekte)
Wanneer vliegen actief zijn, schuilt er een gevaar voor het konijn. Een specifieke vlieg kan eitjes leggen rond de anus en/of in wondjes. Deze eitjes komen uit en de larven kruipen onder de huid waar ze enorme schade aan kunnen richten (zelfs aan organen). Uiteindelijk kan dit zelf de dood tot gevolg hebben.
Bescherm daarom je konijn tijdig met Anti-Myaisis.
Diarree bij konijnen
Een konijn produceert twee soorten keutels: gewone keutels en blindedarmkeutels. De gewone konijnenkeutels horen hard, rond en droog te zijn. Je kunt de keutels oppakken zonder dat je er vieze vingers van krijgt. Blindedarmkeutels daarentegen zijn een stuk kleiner en zachter. De keutels zitten vaak als trosjes aan elkaar geplakt en kunnen ook sterker ruiken. Normaal gesproken eet een konijn deze blindedarmkeutels op omdat deze noodzakelijke eiwitten, mineralen en bacteriën bevatten. Eet jouw konijn ze niet op dan zul je ze meer in het hok zien liggen of bij je konijn aan de kont vastgeplakt zien zitten. Dit wordt nog wel eens verward met diarree, maar dit is het dus niet. Je konijn kan ook wat zachtere ontlasting krijgen door teveel groenvoer wat het niet goed verdraagt of door medicatie. Zodra je konijn waterdunne diarree heeft is er duidelijk meer aan de hand en is het belangrijk om zo spoedig mogelijk naar de dierenarts te gaan voor een onderzoek. Diarree bij konijnen kan levensbedreigend zijn. Mogelijke oorzaken van diarree bij konijnen zijn; darmontsteking, virus of bacterie, VHS, eten van bedorven voedsel, vergiftiging, parasieten of gebitsproblemen. Zorg dat je konijn elke vers drinkwater ter beschikking heeft, de vacht van je konijn schoon blijft en het hok goed verschoon wordt met de juiste reinigingsmiddelen.